Co to jest masło ghee?
To czołowy gracz w ajurwedyjskiej kuchni i stylu życia, a przede wszystkim, to rewelacyjny sprzymierzeniec Twojego trawienia i jelit. Masło ghee to esencja klarowanego masła, pozbawiona laktozy i kazeiny. To oznacza, że jest idealne dla wszystkich, którzy borykają się z wrażliwością pokarmową. Nawilża i ochrania błony śluzowe jelit, zapewniając im najlepszą ochronę. Kwas masłowy to magiczny składnik masła ghee.
Korzyści dla zdrowia z używania masła ghee.
- wzmacnia odporność – pomaga w budowaniu odporności i chroni przed chorobami
- zdrowa skóra i włosy – wspomaga piękną skórę i zdrowe włosy
- wspiera układ nerwowy – pomaga w redukcji stresu i poprawia funkcje mózgu
- wspiera trawienie – pomaga w uspokojeniu nadmiernej doszy Pitta (ogień trawienny) w organizmie
- pomaga zachować równowagę między trzema doszami
- ma działanie antyoksydacyjne – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
- pomaga zrównoważyć doszę Vata, co ma wpływ na lepsze trawienie
- wspiera pozytywny stan flory bakteryjnej jelit, co przekłada się na dobre samopoczucie
- pomaga w lepszym wchłanianiu składników odżywczych z jedzenia
Chcesz włączyć masło ghee do swojej diety?
Oto kilka sposobów:
- Smażenie: Ma idealną temperaturę do smażenia, dzięki czemu jedzenie jest pyszne i zdrowe.
- Rozprowadzenie na chlebie: zastąpi masło, doda nutę oryginalnego smaku.
- Dodanie do herbaty lub kawy: nie tylko poprawi smak, ale również przyniesie korzyści dla zdrowia.
Masło ghee to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także droga do zdrowszych jelit i lepszego trawienia. Włącz je do swojej ajurwedyjskiej diety i ciesz się korzyściami dla Twojego organizmu i ducha.
PRZEPIS NA KLAROWANE MASŁO DOMOWE.
- Masło pokrój w kostkę. Jednakowe kawałki masła topią się równomiernie. Przełóż je do rondelka.
- Rondelek z masłem podgrzewaj najpierw na średnim ogniu.
- Gdy masło się topi, podgrzewaj go do chwili, gdy zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i pilnuj żeby się nie przypalało.
- Za pomocą łyżki zbieraj pianę, która tworzy się na powierzchni stopionego masła. To lekkie frakcje białka mlecznego.
- Gotuj masło ok. 5 minut, w zależności od tego jak głęboko orzechowy smak chcesz uzyskać. Im masło ciemniejsze, tym jego smak mocniejszy.
- Pozostaw masło na 20 minut do ostudzenia. W tym czasie drobiny ściętego białka opadną na dno.
- Za pomocą chochelki przelej masło znad osadu do sitka wyłożonego tkaniną. Przecedź. Osad wyrzuć.
- Ciepłe masło przelej do czystych, wysterlizowanych słoików. Zakręć. Pozostaw do ostygnięcia.
- Sklarowane masło przechowuj w lodówce.
Do klarowania wybierz prawdziwe masło dobrej jakości, o minimalnej zawartości tłuszczu 82% i bez dodatku soli. Najlepiej sklarować kilka kostek masła za jednym razem. Ja klaruję 500 g masła około 0,5 h a 1 kg ok. 1 h.
Odkryj magię masła ghee i wprowadź je do swojego życia!