fbpx Skip to content
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu
0
Close Cart
Twój koszyk jest pusty

Masło Ghee – skarb ajurwedyjskiej mądrości.

Co to jest masło ghee? 

To czołowy gracz w ajurwedyjskiej kuchni i stylu życia, a przede wszystkim, to rewelacyjny sprzymierzeniec Twojego trawienia i jelit. Masło ghee to esencja klarowanego masła, pozbawiona laktozy i kazeiny. To oznacza, że jest idealne dla wszystkich, którzy borykają się z wrażliwością pokarmową. Nawilża i ochrania błony śluzowe jelit, zapewniając im najlepszą ochronę. Kwas masłowy to magiczny składnik masła ghee.

Korzyści dla zdrowia z używania masła ghee.

  • wzmacnia odporność – pomaga w budowaniu odporności i chroni przed chorobami
  • zdrowa skóra i włosy – wspomaga piękną skórę i zdrowe włosy
  • wspiera układ nerwowy – pomaga w redukcji stresu i poprawia funkcje mózgu
  • wspiera trawienie – pomaga w uspokojeniu nadmiernej doszy Pitta (ogień trawienny) w organizmie
  • pomaga zachować równowagę między trzema doszami
  • ma działanie antyoksydacyjne – chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
  • pomaga zrównoważyć doszę Vata, co ma wpływ na lepsze trawienie
  • wspiera pozytywny stan flory bakteryjnej jelit, co przekłada się na dobre samopoczucie
  • pomaga w lepszym wchłanianiu składników odżywczych z jedzenia

Chcesz włączyć masło ghee do swojej diety?

Oto kilka sposobów:

  • Smażenie: Ma idealną temperaturę do smażenia, dzięki czemu jedzenie jest pyszne i zdrowe.
  • Rozprowadzenie na chlebie: zastąpi masło, doda nutę oryginalnego smaku.
  • Dodanie do herbaty lub kawy: nie tylko poprawi smak, ale również przyniesie korzyści dla zdrowia.

Masło ghee to nie tylko smaczny dodatek do potraw, ale także droga do zdrowszych jelit i lepszego trawienia. Włącz je do swojej ajurwedyjskiej diety i ciesz się korzyściami dla Twojego organizmu i ducha.

PRZEPIS NA KLAROWANE MASŁO DOMOWE. 

  • Masło pokrój w kostkę. Jednakowe kawałki masła topią się równomiernie. Przełóż je do rondelka.
  • Rondelek z masłem podgrzewaj najpierw na średnim ogniu. 
  • Gdy masło się topi, podgrzewaj go do chwili, gdy zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i pilnuj żeby się nie przypalało. 
  • Za pomocą łyżki zbieraj pianę, która tworzy się na powierzchni stopionego masła. To lekkie frakcje białka mlecznego. 
  • Gotuj masło ok. 5 minut, w zależności od tego jak głęboko orzechowy smak chcesz uzyskać. Im masło ciemniejsze, tym jego smak mocniejszy.
  • Pozostaw masło na 20 minut do ostudzenia. W tym czasie drobiny ściętego białka opadną na dno.
  • Za pomocą chochelki przelej masło znad osadu do sitka wyłożonego tkaniną. Przecedź. Osad wyrzuć. 
  • Ciepłe masło przelej do czystych, wysterlizowanych słoików. Zakręć. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Sklarowane masło przechowuj w lodówce. 

Do klarowania wybierz prawdziwe masło dobrej jakości, o minimalnej zawartości tłuszczu 82% i bez dodatku soli. Najlepiej sklarować kilka kostek masła za jednym razem. Ja klaruję 500 g masła około 0,5 h a 1 kg ok. 1 h.

Odkryj magię masła ghee i wprowadź je do swojego życia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *